Skip to main content

Losos sa grilovanim povrćem


Sećam se da je kod nas u kući nedeljni ručak uvek bio nešto posebno. Nije se tu radilo o ceni namirnica, stoljnaku sa belim vezom i srebrnom escajgu, već o tome što je posle obaveza na poslu i u školi, porodica konačno mogla da bude na okupu, da se nasmeje i proćaska. I da, razgovor o politici bio je uvek nastrožije zabranjen :-)

Današnji ručak ispunjem smehom koji je rasterao ove sive oblake i kišu, i uneo vedrinu u dom, dali su mi ideju da i sa vama podelim recept za naše glavno jelo. Nadam se da ćete uživati. Prijatno :-)

Potrebno za 4 osobe:                                                               Vreme pripreme: 2 sata

1kg filea lososa
2 paprike
1 crni luka
Pakovanje bukovača
2 manje tikvice
1 limun
Veza peršuna
Glavica belog luka
So
Maslinovo ulje

File lososa iseći na 4 dela pa posoliti po ukusu i ostaviti u marinadi od isceđenog limuna i sitno iseckanog belog luka i peršuna. Neka stoji u marinadi sat vremena, a za to vreme oprati i iseći povrće, i spremiti ga za grilovanje. Tikvice iseći uzdužno na listove, posoliti, I ostaviti u nekoj činiji da puste vodu, i pre grilovanja ih ocediti. Pečurke, u zavisnosti od oblika u veličine, ili grilovati takve kao što su upakovane, ili ih prepoloviti. Crni luka iseći na kolutove, a paprika uzdužno iseći na 4 dela.
Pripremiti pleh za pečenje ribe. Na dno staviti aluminijumsku foliju i malo maslinovog ulja. Naredjati ribu sa marinadom, preliti je sa malo maslinovog ulja i vodom. Preko staviti aluminijumsku foliju i peći 30-40 minuta na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Onda skloniti foliju, i peći još dvadesetak minuta (u zavisnosti od vaše rerne).
Za to vreme u tiganju izgrilovati prethodno pripremljeno povrće. Uz obrok možete popiti belo vino.




Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Fifi, pazi drvo!

FIFI     Ovaj čas,       ovaj čas       jedan pas,       na uzici od svile,       sa noktima od lila,       s mašnicom od tila       prolazi kraj nas.     Jedna žena stara       sa njim razgovara:     - Fifi, gledaj pravo,       Fifi, digni rep.       Fifi, pazi drvo.       Fifi, nisi slep.       Fifi, mašnu pazi.       Fifi, lepo gazi.       Fifi, to ne njuši.       Fifi, gore uši.       Fifi, ti znaš ko si.      Fifi, ne prkosi.       Fifi, jezik niže.       Fifi, hodi bliže.       Fifi, ne skakući.       Fifi, sad ćes kući.     Tako Fifi živi       na uzici od svile,       sa noktima lila,       sa mašnom od tila.       Tako žena stara       sa njim razgovara.       Tako ovaj čas       prodjoše kraj nas.    Dragan Lukic   Je l' se sećate ove pesme? Ja je se uvek setim kad god vidim zabrinutu mamu koja je sa detetom udešenim k’o za Vrbicu izašla u park. Pa dete je, mora da se isprlja! I da, neće mu ništa faliti ako lizne malo peska