Skip to main content

Losos sa grilovanim povrćem


Sećam se da je kod nas u kući nedeljni ručak uvek bio nešto posebno. Nije se tu radilo o ceni namirnica, stoljnaku sa belim vezom i srebrnom escajgu, već o tome što je posle obaveza na poslu i u školi, porodica konačno mogla da bude na okupu, da se nasmeje i proćaska. I da, razgovor o politici bio je uvek nastrožije zabranjen :-)

Današnji ručak ispunjem smehom koji je rasterao ove sive oblake i kišu, i uneo vedrinu u dom, dali su mi ideju da i sa vama podelim recept za naše glavno jelo. Nadam se da ćete uživati. Prijatno :-)

Potrebno za 4 osobe:                                                               Vreme pripreme: 2 sata

1kg filea lososa
2 paprike
1 crni luka
Pakovanje bukovača
2 manje tikvice
1 limun
Veza peršuna
Glavica belog luka
So
Maslinovo ulje

File lososa iseći na 4 dela pa posoliti po ukusu i ostaviti u marinadi od isceđenog limuna i sitno iseckanog belog luka i peršuna. Neka stoji u marinadi sat vremena, a za to vreme oprati i iseći povrće, i spremiti ga za grilovanje. Tikvice iseći uzdužno na listove, posoliti, I ostaviti u nekoj činiji da puste vodu, i pre grilovanja ih ocediti. Pečurke, u zavisnosti od oblika u veličine, ili grilovati takve kao što su upakovane, ili ih prepoloviti. Crni luka iseći na kolutove, a paprika uzdužno iseći na 4 dela.
Pripremiti pleh za pečenje ribe. Na dno staviti aluminijumsku foliju i malo maslinovog ulja. Naredjati ribu sa marinadom, preliti je sa malo maslinovog ulja i vodom. Preko staviti aluminijumsku foliju i peći 30-40 minuta na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Onda skloniti foliju, i peći još dvadesetak minuta (u zavisnosti od vaše rerne).
Za to vreme u tiganju izgrilovati prethodno pripremljeno povrće. Uz obrok možete popiti belo vino.




Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂