Skip to main content

Hrono hleb

Zar nije sjajno to što hleb ne moramo izbaciti iz ishrane, već možemo dobiti hleb koji je divan, mirišljav i od punog zrna, bez aditiva i boja☺️

Potrebno je:
600g brašna (ovog puta kombinovala sam 200g raženog i 400g speltinog)
2kk soli
2kk soda bikarbone
3 kašike maslinovog ulja
550ml mlake vode
Semenke po želji

U posudu sipati prvo suve sastojke, pa dodati ulje i vodu, i mešati varjačom. Posudu prekriti krpom i ostaviti 1-2h da testo "odmori". Pred pečenje rernu zagrejati na 250°C. U pleh staviti pek papir i sipati testo. Da testo ne bi pucalo zagladiti ga nauljenim i vlažnim rukama. Hleb peći oko 1h,mada, proverite ga oko 40-tog minuta, nisu sve rerne iste...

Kada sve bude gotovo, hleb umotajte u kuhinjsku krpu, i kad se ohladi čuvajte ga u frižideru. Prijatno☺️

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂