Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2018

DIY-Sparkling Easter Eggs/Svetlucava Uskršnja jaja

Evo još jedne aktivnosti u kojoj cela porodica može da učestvuje. Tata ima jake ruke pa može da secka, mama može da lepi, a dečica da boje. Divno provedeno vreme sa porodicom, zar ne? Sa osmehom dočekajmo najradosniji dan-Uskrs❤️ Dakle, potrebna su drvena jaja, kompakt diskovi (CD), tempere, lakovi za nokte, pištolj za lepak, makaze. Dok deca boje jaja, tata može na sitne deliće iseći CD. Za to vreme mama može ispeći kolače😁 Šalim se, mama takodje može bojiti jaja sa klincima. Dok se jaja suše, možete poručkati nešto, i za 15-tak minuta prionuti na rad. Pripremiti pištolj za lepak, i kad lepak bude zagrejan, uzimati deo po deo CD-a i lepiti na jaje. Da, dobro ste razumeli, pravimo svetlucavi mozaik na jajetu. Pazite samo da se ne ispečete, lepak je vreo, zato u ovaj deo procesa uključujem nekog odraslog. I tako, onda kada sastavite vaš mozaik, divno svetlucavo Uskršnje jaje je gotovo, možete ga koristiti kao dekoraciju svake naredne godine, ili odmah napraviti nekoliko

Jaja farbana u lukovini

Ovo je tradicionalni način farbanja jaja, i baš na takav način su i naše bake farbale jaja. Dakle, potrebna su jaja, ljuske od crnog luka (ljuske od 500g luka za desetak jaja), sirće, voda, listići i travčice, stare čarape. S obzirom na to da se jaja farbajuu petak ujutru, jedno 12h pre farbanja potopite ljuske od luka u vodu. Stavite tako potopljeno da proključa, i sklonite sa vatre. Ostavite tako sa ljuskom da prenoći. Od starih najlon čarapa napravite vrećice. Na sveže jaje stavite listić, pa ga pažljivo stavite u vrećicu od čarape i zavežite čvrsto čarapu. Takve paketiće spuštajte u šerpu sa skuvanim ljuskama od luka. Stavite šerpu na vatru, i jaja od trenutka kad voda provri kuvajte još 15 minuta. Ne čekajte da se jaja ohlade, već odmah sklanjajte čarapu i travčice, a jaja premažite zejtinom radi dodatnog sjaja i stavite u korpicu. Sačekajte nedelju. Hristos Vaskrese! 

DIY-Easter Bunny-Uskršnji zeka

Uskrs je po meni najlepši dečiji praznik. Evo jedne ideje kako možete napraviti Uskršnjeg zeku od drvenih jaja. Dakle, potrebna su vam drvena jaja, bela tempera, roze vatica, stikeri oči, crveni kolaž papir, beli papir, makaze, lepak. Pre svega, sva jaja obojite u belo. Dok se jaja suše, pripremajte ostalo. Od belog papira isecite uši, od crvenog kolaža napravite unutrašnjost uha, od roze vatice napravite nos, od ostatka belog papira napravite brkove zeki i zube. Zube sam uokvirila crnom olovkom. Prvo sam lepkom lepila plastične oči. Crvenu unutrašnjost uva zalepila sam na beli papir, pa cele uši zapila pri vrhu jajeta. Zatis sam ispod očiju zalepila roze lopticu kao nos, ispod nosa zalepila zube. Na kraju sam sa svake strane nosa lepila po tri brka. I to je to, zeka je tu. Srećan Uskrs, Hristos Vaskrse!