Skip to main content

Jaja farbana u lukovini


Ovo je tradicionalni način farbanja jaja, i baš na takav način su i naše bake farbale jaja. Dakle, potrebna su jaja, ljuske od crnog luka (ljuske od 500g luka za desetak jaja), sirće, voda, listići i travčice, stare čarape.

S obzirom na to da se jaja farbajuu petak ujutru, jedno 12h pre farbanja potopite ljuske od luka u vodu. Stavite tako potopljeno da proključa, i sklonite sa vatre. Ostavite tako sa ljuskom da prenoći.

Od starih najlon čarapa napravite vrećice. Na sveže jaje stavite listić, pa ga pažljivo stavite u vrećicu od čarape i zavežite čvrsto čarapu.

Takve paketiće spuštajte u šerpu sa skuvanim ljuskama od luka. Stavite šerpu na vatru, i jaja od trenutka kad voda provri kuvajte još 15 minuta. Ne čekajte da se jaja ohlade, već odmah sklanjajte čarapu i travčice, a jaja premažite zejtinom radi dodatnog sjaja i stavite u korpicu.
Sačekajte nedelju. Hristos Vaskrese! 

Comments

Popular posts from this blog

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Fifi, pazi drvo!

FIFI     Ovaj čas,       ovaj čas       jedan pas,       na uzici od svile,       sa noktima od lila,       s mašnicom od tila       prolazi kraj nas.     Jedna žena stara       sa njim razgovara:     - Fifi, gledaj pravo,       Fifi, digni rep.       Fifi, pazi drvo.       Fifi, nisi slep.       Fifi, mašnu pazi.       Fifi, lepo gazi.       Fifi, to ne njuši.       Fifi, gore uši.       Fifi, ti znaš ko si.      Fifi, ne prkosi.       Fifi, jezik niže.       Fifi, hodi bliže.       Fifi, ne skakući.       Fifi, sad ćes ...