Ova torta je idealan spoj višnje i čokolade❤️
Potreban materijal:
6 jaja sobne temperature
18 kašika šećera
1/2l mleka
4 kašike brašna
1 vanilin šećer
150g mlevenih badema (oraha ili lešnika) 1 1 kesica želatina
500 g odmrznutih višnji
1 puding od vanile
50g putera
100ml slatke pavlake
150g menaž čokolade za kuvanje
Šlag za dekoraciju.
Priprema:
Kore:
Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca sa 6 kašika šećera umutiti u čvrst sneg, onda postepeno dodavati brašno, bademe i polako varjačom promešati. U koru se može dodati i kakao. U pleh od rerne staviti papir za pečenje i tu sipati testo. Peći 10 min u zagrejanoj rerni na 160°C,ondosno dok kora ne porumeni. Ovu koru iseći na 3 dela tako da se dobiju tri korice.
Žuti fil:
U šerpu staviti 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 400ml mleka, a u 100ml mleka razbiti puding i preliti u šerpu sa žumancima. Dodati i vanilin šećer (ovaj put koristila sam burbon vanilu), i na tihoj vatri kuvati fil, uz stalno mešanje. Kada fil počnje da se zgušnjava skloniti ga sa vatre. U mlak fil umutiti puter.
Sada krenite sa pripremom voćnog fila, i kada on bude gotov, vratite se da dovršite žuti fil.
Voćni fil:
Pola soka od višnje odvojiti za prskanje kora, ostalo stavite sa višnjama i 6 kașika šećera na vatru samo dok se šećer ne otopi. Kad se voće ohladi, želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti 10min da želatin nabubri. Zatim otopiti želatin (ne sme da proključa), i sipati ga u voće. Kad voćni fil počne da se želira, završite žuti fil. Potrebno je umutiti slatku pavlaku i pomešati je sa žutim filom.
Otopite čokoladu za kuvanje (ja uvek dodam i malo ulja).
Filovanje torte:
Koru poprskajte sokom od višnje, pa namažite čokoladu. Zatim stavite voćni fil, pa žuti fil. Ponoviti sa drugom korom isto. Na kraju dodati treću koru, i nju poprskajte sokom, i na kraju šlagom dekorišite tortu.
Comments
Post a Comment