Skip to main content

Black forest torta / Black Forest cake


Ova torta je idealan spoj višnje i čokolade❤️

Potreban materijal:
6 jaja sobne temperature
18 kašika šećera
1/2l mleka
4 kašike brašna
1 vanilin šećer
150g mlevenih badema (oraha ili lešnika) 1 1 kesica želatina
500 g odmrznutih višnji
1 puding od vanile
50g putera
100ml slatke pavlake
150g menaž čokolade za kuvanje
Šlag za dekoraciju.

Priprema:
Kore:
Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca sa 6 kašika šećera umutiti u čvrst sneg, onda postepeno dodavati brašno, bademe i polako varjačom promešati. U koru se može dodati i kakao. U pleh od rerne staviti papir za pečenje i tu sipati testo. Peći 10 min u zagrejanoj rerni na 160°C,ondosno dok kora ne porumeni. Ovu koru iseći na 3 dela tako da se dobiju tri korice.

Žuti fil:
U šerpu staviti 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 400ml mleka, a u 100ml mleka razbiti puding i preliti u šerpu sa žumancima. Dodati i vanilin šećer (ovaj put koristila sam burbon vanilu), i na tihoj vatri kuvati fil, uz stalno mešanje. Kada fil počnje da se zgušnjava skloniti ga sa vatre. U mlak fil umutiti puter.
Sada krenite sa pripremom voćnog fila, i kada on bude gotov, vratite se da dovršite žuti fil.

Voćni fil:
Pola soka od višnje odvojiti za prskanje kora, ostalo stavite sa višnjama i 6 kașika šećera na vatru samo dok se šećer ne otopi. Kad se voće ohladi, želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti 10min da želatin nabubri. Zatim otopiti želatin (ne sme da proključa), i sipati ga u voće. Kad voćni fil počne da se želira, završite žuti fil. Potrebno je umutiti slatku pavlaku i pomešati je sa žutim filom.

Otopite čokoladu za kuvanje (ja uvek dodam i malo ulja).

Filovanje torte:
Koru poprskajte sokom od višnje, pa namažite čokoladu. Zatim stavite voćni fil, pa žuti fil. Ponoviti sa drugom korom isto. Na kraju dodati treću koru, i nju poprskajte sokom, i na kraju šlagom dekorišite tortu.


Prijatno😍

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂