Skip to main content

Pita s krompirom-krompiruša


Ovu pitu svi volimo, a pravim je retko jer-mrzim da rendam🙄

Potrebno:
Kore za pitu
1kg krompira
Ulje
So, biber po ukusu

Oljuštiti, oprati i narendati krompir. Pržiti ga u tiganju na ulju, na laganoj vatri. So i mleveni biber dodavati po ukusu. Skloniti sa vatre kad krompir više ne bude "živ".
Ovog puta kupila sam baš tanke kore, i napravila 4 paketića sa po 3 kore. Ostatak kora iskoristiću za neku slatku pitu sutra😉

Dakle, naredjati tri kore jednu preko druge, i po površini treće staviti fil. Urolati i staviti u podmazan pleh (ja koristila papir za pečenje umesto podmazivanja). Isto uraditi i sa preostala 3 paketića, taman će se toliko uklopiti i fil.

Pita jeste posna, ali možete korice premazati jajetom ako ne postite. Peći na 220°C sve dok ne porumeni-ne peče se dugo, krompir je ionako propržen pre pečenja.
 

Savet: ako volite biber, slobodno ga malo više stavite, krompiruša ima još bolji ukus.
Prijatno! 

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂