Skip to main content

Lisnate kiflice


 

Sastojci:

200ml mlake vode,

200ml mlakog mleka,

200ml ulja,

2 žumanca,

2 kašičice soli,

1 kockica svežeg kvasca

do 900g brašna,

margarin za rendanje,

sir, 1 celo jaje, susam


Priprema:

U mlakoj vodi razmutiti kvasac, dodati, brašno, so, ulje, mleko, žumanca, u umesiti meko testo. Testo podeliti na 6 jednakih loptica. Prvu lopticu razvaljati na krug prečnika 17cm, preko narendati margarin. Razvaljati drugu lopticu, staviti preko testa sa narendanim margarinom, pa opet narendati margarin. Preko toga staviti krug od trećeg komada testa. Oklagijom razvući testo na veliki krug precknika 35-40cm, podeliti na 16 trouglova, na svaki trougao staviti smesu od belanca i sira, i umotati kiflicu. Staviti kiflice u pleh, premazati jajetom, posuti susamom. Ostaviti da rastu na sobnoj temperaturi bar 20min. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko  20min (zavisi od rerne). Dok se kiflice peku, na isti način spremiti ostalih 16 kiflica od preostalih loptica od testa. Ukupno se potroši oko 3/4 margarina. Prijatno!





Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂