Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2017

Smoothie sa kupinama / Blackberry smoothie

Dobila sam danas malo domaćih kupina, i evo kako sam napravila lepu i zdravu užinu svojoj devojčici. Naravno, ostatak kupina sam zamrzla. Potrebno je: Šolja jogurta 10 kupina 2 kašike bagremovog meda (stavilpa sam prvo jednu, ali je bilo dosta kiselkasto, pa sam dodala još jednu). Sve sastojke izmešati štapnim mikserom, sipati u šolje, i dati bebi da papa☺️ Sav višak mama može da popije... Zbog meda i kupina recept je 12+

Bebina putna apoteka

Sezona odmora uveliko traje, kofice i lopatice su spakovane, ali ne smemo zaboraviti da spakujemo i putnu apoteku, pogotovu zato što putujemo sa decom. Spisak koji vam predstavljam je moje, i iskustvo drugih mama, a vi se svakako sa izabranim pedijatrom pre puta dogovorite o vašoj apoteci. Ovo su neke najneophodnije stvari koje bi svaka putna apoteka trebalo da sadrži : Antipiretik (paracetamol, brufen) Antihistaminik (nešto protiv alergije Repelent u spreju ili u stiku Gel na biljnoj bazi kod ujeda insekata ili kod opekotina od meduza Elektroliti Probiotik Fiziološki rastvor Pumpica za nos Hanzeplast Nešto za dezinfekciju Toplomer Sredstvo protiv bolesti vožnje Mleko za sunčanje Melem za opekotine Antibiotik nema svrhe nositi, jer i ukoliko se desi infekcija na odmoru, možda antibiotik koji smo poneli ne deluje na bakteriju. Svakako, obavezno pre putovanja uplatite putno zdravstveno osiguranje, a moja preporuka je da za letovanje birate ona mesta u kojima postoji a

Mafini sa breskvama

Danas sam na TV-u videla sličan recept, a evo moje dobitne kombinacije. Potrebno je: 2 jaja 200g šećera 250g brašna 200ml mleka 150ml ulja 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 3 breskve Mikserom umutiti jaja i šećer, dodadi mleko, ulje i suve sastojke, i mutiti dok ne dobijete homogenu smesu. Breskve oljuštiti, iseckati i dodati u smesu. Promešajte varjačom da se sjedini. Ja sam pekla u silikonskom kalupu na 180°C oko pola sata. Kad mafine izvadite iz kalupa, pospite ih šećerom u prahu. Prijatno! 

Magičan napitak protiv cisti

Ako ne vodite bitku sa cistama na jajnicima i u grudima, onda zaista spadate u prave srećnice. Ipak, nije na odmet da ovim savetom pomognete mami, komšinici, drugarici-bilo kome ko pokušava da se izbori sa dosadnim cistama. Najbolje od svega je što su vam potrebna samo 2 sastojka☺️ Tegla meda 1kg listova čuvarkuće Listove čuvarkuće lepo operite i sitno iseckajte(blenderom ili štapnim mikserom), i sadržaj presipajte u veci sud, i preko toga sipajte med. Promešajte drvenom varjačom i sjedinite smesu. Sve sipajte u veliku plastičnu teglu. Teglu umotati u aluminijumsku foliju i 5 dana čuvati u frižideru. Od 6-tog dana ujutru na tašte uzimati po 1 kašiku (da nije metalna) ove čarobne smese. Nema vremenskog ograničenja za korišćenje smese.

Piletina sa komoračem

Moram da vam priznam da sam ovo povrće uvek uredno preskala, nisam htela da mu dam šansu, sve dok nisam dobila bebu. I sada kad već ručkamo sve, evo i recepta za papicu koju će i vaši mališani ručkati u slast☺️ Potrebno je: 50g pilećeg belog mesa 1 komorač isečen na kolutove 1 veća šargarepa Pola tikvice Kolut žute paprike Malo luka 1 krompir Prvo staviti meso da se kuva, pa dodavati povrće. Ja odmah dodam prstohvat himalajske soli, malo kurkume(ovo ako ste 12+),i kuvam sve ne duže od sat vremena. Ovde sve bude mekano kad se skuva, nema potrebe za blendiranjem, ako žvaćete dovoljno je samo izgnječiti povrće viljuškom, sem piletine koju je potrebno sitnije iseckati. Svakako u ovaj obrok možete staviti kašičicu maslivog ulja. Ovaj fin, lagan i uravnotežen obrok idealan je i za nas odrasle, pogotovu one koji muče muku sa viškom kilograma. Htela bih još da napomenem da je komorač idealan kao prva bebina hrana, on je 6+,a dobar je zato što sprečava grčeve i nadimanje.