Skip to main content

Štrudla sa makom


Volim nedeljna prepodneva, jer tada se obično kućom širi miris kolača. Ovog puta, na meniju je štrudla sa makom.

Za fil potrebno je:
200g mlevenog maka potopiti sa 300ml vrelog mleka, i dodati kasičicu cimeta

Testo:
250ml toplog mleka
Pola kockice kvasca
500g brašna
3 kašike šećera
Prstohvat soli
150g omekšanog putera
2 jaja
Narendana kora limuna

Staviti kvasac u toplo mleko da se otopi. U jednoj posudi sjediniti brašno i taj otopljeni kvasac, a u drugu posudu staviti sve ostale sastojke i dobro umutiti mikserom.

Kad se smesa umuti, dodati u ono brašno i dobro umesiti. Ostaviti testo bar pola sata da naraste.

Dok testo narasta pripremiti fil.
Testo onda ponovo premesiti, i mesiti ga dok ne postane glatko. Podeliti ga u dve jufke. Svaku razvući oklagijom u oblik pravougaonika. Ne razvlačite testo previše tanko. Filovati pravougaonik, bitno je da ceo bude nafilovan.


Urolati štrudlu. I staviti u pleh sa papirom za pečenje. Postupak ponoviti još jednom. Dok štrudle odmaraju jedno pola sata, zagrevati rernu na 180°C. Štrudle pre pečenja premazati žumancetom. Štrudle peći oko 40min, odnosno, pečenje prilagodite svojoj rerni.

Kad se štrudle ohlade, tek onda ih secite, i pre služenja pospite šećerom u prahu. Prijatno!


Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂