Volim nedeljna prepodneva, jer tada se obično kućom širi miris kolača. Ovog puta, na meniju je štrudla sa makom.
Za fil potrebno je:
200g mlevenog maka potopiti sa 300ml vrelog mleka, i dodati kasičicu cimeta
Testo:
250ml toplog mleka
Pola kockice kvasca
500g brašna
3 kašike šećera
Prstohvat soli
150g omekšanog putera
2 jaja
Narendana kora limuna
Staviti kvasac u toplo mleko da se otopi. U jednoj posudi sjediniti brašno i taj otopljeni kvasac, a u drugu posudu staviti sve ostale sastojke i dobro umutiti mikserom.
Kad se smesa umuti, dodati u ono brašno i dobro umesiti. Ostaviti testo bar pola sata da naraste.
Dok testo narasta pripremiti fil.
Testo onda ponovo premesiti, i mesiti ga dok ne postane glatko. Podeliti ga u dve jufke. Svaku razvući oklagijom u oblik pravougaonika. Ne razvlačite testo previše tanko. Filovati pravougaonik, bitno je da ceo bude nafilovan.
Urolati štrudlu. I staviti u pleh sa papirom za pečenje. Postupak ponoviti još jednom. Dok štrudle odmaraju jedno pola sata, zagrevati rernu na 180°C. Štrudle pre pečenja premazati žumancetom. Štrudle peći oko 40min, odnosno, pečenje prilagodite svojoj rerni.
Kad se štrudle ohlade, tek onda ih secite, i pre služenja pospite šećerom u prahu. Prijatno!
Comments
Post a Comment