Mesečevi kolačići su tradicionalni kineski dezert koji se sprema za Jesenji festival, i koji po starom kineskom verovanju donose sreću. Ako nemate aparat za ove kolačiće, testo oblikujte u loptice i rastanjite ga, i možete ga peći u podmazanom plehu ili na pek papiru.
Recept:
4 šolje brašna
3/4 šolje mleka
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
3 veća jaja
1 šolja šećera
3/4 šolje putera
1 kesica vanilin šećera
Penasto umutiti jaja sa
šećerom. Sipajte otopljeni puter, mleko i vanilin šećer. Dodati suve sastojke
sve do tečne smese. Mešajte dok se ne izjednači. Prebacite testo na radnu
površinu i mesite, ali ostavite da bude mekano. Kad je glatko, testo je
spremno.
Ja sam ih pekla u
aparatu za mooncakes. Vi ih možete peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko
pola sata. Po želji u testo možete dodati suvo groždje na primer.
Kolačici su preukusni,
mirišu na puter, i što je najbitnije, puno njih se dobije, i u zatvorenoj
posudi mogu stajati jako dugo, a i dalje ostaju mekani. J
Ako se peku u rerni, kako se prave? Vade kalupom? Koje debljine da se razvije testo?
ReplyDeleteVadite ih kasicicom ili rukom, i spljeskajte ih na debljinu oko 1-1.5cm. Precnik neka bude 3-4cm.
ReplyDelete