Skip to main content

Punjene zemičke



Društvo će doći, nemate ideju šta spremiti? Ove zemičke su super stvar, i pored kvasca, ne spremaju se tako dugo ;-P
Od ove količine ispadne ih dvadesetak...dovoljno za gricnuti :-)

Za testo potrebno vam je:

5dl mleka (mlakog)
12 kašika zejtina
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
750g brašna       
Kockica kvasca

Za nadev potrebno vam je:

300g sitno iseckane šunke, ili pilećih prsa, ili neke druge salame
150g narendanog kačkavalja
Kečap
Sastojci sa fil se samo pomešaju, a kečap se stavi čisto toliko da poveže šunku i kačkavalj.

Za premazivanje:

1 razmućeno jaje i susam

Priprema:

U malo mleka staviti kvasac i šećer, i ostaviti da kvasac nadodje. U vanglu staviti pola brašna, zejtin, so, ostatak mleka, drugu polovinu brašna, pa preliti mlekom u kom je narastao kvasac. Bitno je zapravo da so ne dodje direktno u dodir sa kvascem, može da se desi da testo ne naraste kako treba. Umesiti testo i ostaviti da nadodje. Kad testo naraste, premesiti ga još jednom, i staviti na radnu površinu. Testo treba da bude mekano. Razvući ga oklagijom-debljina testa trebalo bi da bude ne više od 1cm. Čašom ili šoljom (sa većim prečnikom) vaditi krugove. Na dlan staviti taj krug, i još malo razvući testo prstima. Kašičicom staviti fil na sredinu testa, i preklopiti ivice formirajući lopticu. Postupak ponavljati dok se sav materijal ne potroši. Loptice naredjati u podmazan pleh, preliti jajetom, posuti susamom, i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, sve dok zemičke ne dobiju lepu boju.


Prijatno J

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂