Skip to main content

Domaći hleb


Ovo možda nije najzdraviji hleb, ali ako belo brašno zamenite speltinim, hleb će postati zdraviji.

Za hleb od 950g potrebno je:
440ml mlake vode
2kk soli
2kk šećera ili meda
2 kašike maslinovog ulja
200g raženog integralnog brašna
430g belog brašna.
Pola kockice kvasca

Ja sam ovim redosledom redjala sastojke u kalup pekarice, i pekla na programu za integralni hleb.

Naravno, sve ove sastojke možete i rukom zamesiti, kvasac u mlakoj vodi neka se rastvori. U većoj posudi pomešati suve sastojke i ulje, pa dodati rastopljen kvasac. Mešati hleb rukom, i staviti da odstoji sat vremena. Testo prekrijte samolepljivom folijom. Kad testo nadodje, ponovo premesiti, prekriti folijom, i ostaviti još sat vremena da nadodje. Zatim testo staviti u kalup za pečenje, staviti u zagrejanu rernu, peći 15 min na 250°C,a zatim jos 40min na 170°C. Naravno, pečenje prilagodite vašoj rerni, ipak je vi najbolje poznajete. 

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂