Skip to main content

Preživeti trudnoću u Srbiji

Image result for trudnice

Danas mi je nešto palo na pamet koliko je zapravo teško rasti i preživeti u Srbiji. I ne, pri tom ne mislim na politiku uopšte, jedna ista priča vrti se već dvadeset i kusur godina. Kad pričam o poteškoćama mislim na sledeće...

Naime, čim žena objavi da je trudna, oko nje se sjate sve sami eksperti ženskoga pola u obliku babi, strinki, svekrva, snajki, komšika. Nisu tu isključeni ni slučajni prolaznici, uvek će te prostreliti pogledom ako slučalno uradiš nešto sto nije po njihovoj volji.

Nego, da krenemo od početka. Trudna si? Čestitam!!! Cirkus počinje...

-Sedi, jedi! Ti sada moraš da jedeš za dvoje. Gle kako si mršava, kako misliš da rodiš zdravu bebu?!

Ne, i beba i ja ćemo biti super kad me bude bilo lakše preskočiti nego zaobići. Jako je poznato da žena koja se pretvori u mladunče kita ne nabije pritisak, i nema komplikacije. Jako je pohvalno što si to rodila konja od 5 i po kila, ali tepsija bureka za doručak je za batine, ne za pohvalu. I da, još se hvališ da poslednja dva meseca maltene si mogla samo do terase da odeš, nije bilo šanse da izadješ napolje. Ženo božija, ja hoću da me moje noge nose u trudnoći, ne viljuškar!

-Kad odeš negde u goste moraš da probaš sve što ti se ponudi kako bi beba jela sve sutradan.

Aha, evo, jedva čekam da posle soka, trešnji i kolača predjem na kikiriki i sarmu. A da, pri izlasku se domaćica setila da ima i supu pa me nudi. Sad tek kapiram-mora da je ovo razlog što baš nešto nisam ljubitelj avokada i goji bobica. Mora da moja mama to nije jela kad je bila trudna. Ili još gore-bila je u gostima i nisu je ponudili. Kakav greh!

Zatim postoji i gomila zabrana-nemoj da dižeš teško, nemoj da trčiš, pazi se sunca, pazi se da se ne prehladiš...kao da bilo koja trudnica namerno priziva viruse da joj se pridruže.

A tu su i zastrašujuće priče o porodjaju i uslovima u porodilištu. Jedna se poradjala 2 dana, a druga ko jaje da je snela. I kome sada verovati. A tek ove nabedjene sto su rasle u hotelima sa pet zvezdica..te wc prljav, krevet izmazan, sestre se deru...bila, videla, šest dana ležala, i nije to baš tako. I ja bih ti se drala da sam sestra a ti tražiš da te hladim lepezom.

I konačno-tvoje čedo je ugledalo svetlost dana! Došli ste kući, i po starom srpskom običaju tu su najbliži rodjaci sa sve pogačom, pečenim piletom i crnim lukom. Sve to onako lepo upakovano u beli čaršav-jer takav je red. E onda opet trebate da jedete, na 2-3 sata doduše, da bi imale mleko. A i to ne smete: mahunarke, pečurke, citruse, paradajz, kiselo, ljuto, i možda još nešto ali sam zaboravila. Iiii, šta mi onda preostaje da jedem? I to još na 2 sata? Da ne izgubim mleko? Ukućani, bolje bi vam bilo da ne nervirate porodilju, da joj ugađate, pomažete, i ne dovlačite društvo. Dozvolite joj da se ona i beba naviknu jedna na drugu. Društvo može i da sačeka. Budite joj od pomoći, bez ljutnje i vredjanja-njoj je sad potrebnije usisati i opeglati, nego biti sa bebom.

Ima puno saveta i za novorodjenče, a tek dete kad poraste...
                             
-Ne suši veš napolju, naročito pelene po mraku. Nekakve vile dolaze, i onda se ne znam šta desi.

-Veži detetu crveni konac oko ruke protiv uroka. Mislim da sličnu funkciju ima i ako jednu čarapicu obujemo naopako detetu.

-Ne izvodi bebu napolje dok ne napuni  40 dana. Ovo čak i ima smisla jer bebin imuni sistem treba malo da ojača. Sve ono pre toga, veštice, vile i duhovi, ostaci od predaka pagana.

Tu je i nadaleko čuveno pitanje: jel dojiš? Ako slučajno ne dojiš, spremi se na rafalnu paljbu osuda. Alo bre, nije to bio moj izbor, i to me ne čini lošijom majkom od tebe koja si ubedjena da je potpuno normalno dojiti dete od 28 meseci starosti.

Uvesti sokove, kad jaje, kad meso, keks, gluten...kravica da ili ne...mozak zaboli od dilema. Vrhunac ludila je za sve konsultovati gugl i forume, jer, šta znaju lekari. Ne kažem da iskustva drugih mama nisu bitna, ali dijagnozu uspostavlja lekar, ne konzilijum sastavljen od mama koje su trenutno na mreži.

Idemo dalje...Vaše čedo je poraslo, pa sad samo ide napolje. A i vi ste se u medjuvremenu pretvorili u paranoika.

-Ne gledaj u sunce-oslepećeš!

-Ne izlazi sa mokrom kosom-dobičeš upalu mozga!

-Ne jedi u krevetu-sanjaćeš zmije!

Ima još dosta toga, ali sada ne mogu da se setim svega što je meni govoreno. Jedva čekam da moj devojčurak poraste, baš da vidim koliko ću joj bajati o tome sta sme, a šta ne. Pri tom naravno mislim na ove iracionalne strahove.


Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Fifi, pazi drvo!

FIFI     Ovaj čas,       ovaj čas       jedan pas,       na uzici od svile,       sa noktima od lila,       s mašnicom od tila       prolazi kraj nas.     Jedna žena stara       sa njim razgovara:     - Fifi, gledaj pravo,       Fifi, digni rep.       Fifi, pazi drvo.       Fifi, nisi slep.       Fifi, mašnu pazi.       Fifi, lepo gazi.       Fifi, to ne njuši.       Fifi, gore uši.       Fifi, ti znaš ko si.      Fifi, ne prkosi.       Fifi, jezik niže.       Fifi, hodi bliže.       Fifi, ne skakući.       Fifi, sad ćes kući.     Tako Fifi živi       na uzici od svile,       sa noktima lila,       sa mašnom od tila.       Tako žena stara       sa njim razgovara.       Tako ovaj čas       prodjoše kraj nas.    Dragan Lukic   Je l' se sećate ove pesme? Ja je se uvek setim kad god vidim zabrinutu mamu koja je sa detetom udešenim k’o za Vrbicu izašla u park. Pa dete je, mora da se isprlja! I da, neće mu ništa faliti ako lizne malo peska