Skip to main content

Mama ipak zna najbolje

Image result for overprotective mom
Mlada je, lepa je, uspešna je. Ima 30 godina, ali pita mamu kako da skuva jaje. Zagori joj supa iz kese. Kad joj je mama išla na operaciju, u kupatilu je zalepila uputstvo za korišćenje veš mašine. Ili muškarac: do odlaska u vojsku mama mu je nameštala krevet. I dan danas čeka da mu se postavi da jede. Sudove da opere-Bože sačuvaj! Sad je u braku, ali se ništa nije promenilo.

-Neka ga, dete je! Ja ću da pokupim za njim...Koliko puta ste čuli ovo? Ili sami izgovorili?
-Kako to misliš da dete samo pokupi igračke?
-Jaoooj, saplela se, daj da je podignem!

Da, vaše dete je dragulj od neprocenjive vrednosti, ali nemojmo preterivati! Pa samo u zemlji Srbiji se prema svojoj deci ceo život ponašamo kao da su nezaštićena odojčad. I to ne znači da na ozloglašenom Zapadu mrze svoju decu. Naprotiv! Samo ih na vreme osposobe za samostalan život.

Jer, dete od malena učestvuje u svim aktivnostima kao ravnopravan član porodice. I malo dete može da pokupi razbacane igračke za sobom-jednostavno, nagaziće ih nenamerno i polomiti ako su razbacane, pa samim tim i ostati bez istih. A što ne bismo svoje dete naučili da pokupi svoje prljave čarapice i stavi ih u veš mašinu. Ili da nam pomaže u kuhinji. Joooj sećam se koliko je bar meni bilo zanimljivo da pomažem mami i baki u čišćenju graška, ili spanaća recimo. A tek kada bi na red došlo mešenje kiflica-to je za mene bila magija!

A šta mi sada radimo? Pretvaramo se u mama kvočke koje kljucnu čim čedo naiđe na prvu prepreku-nemoj ti, ja ću! I time nesvesno poručujemo da si ti dete, i da ti je posao da budeš nevaspitan, bahat, da praviš lom, razbacuješ stvari po kući-jer uvek će mama biti tu da pokupi za tobom! A onda kreneš u školu, pa ti mama i tata nađu profesore koji će te spremati iz svih mogućih i nemogućih predmeta, jer zašto bi ti, čedo moje malo, uopšte napreglo svoje, što bi Poaro rekao, male sive ćelije, kad neki teta ili čika mogu da sve sažvaću, i onda svojim čarobnim štapićem znanje ubace u tebe. Jer ti si, drago moje dete, zapravo Simba, i svi treba da te titramo i nutkamo i radimo za tebe i umesto tebe. Ej bre, pa i ja kao neke škole završih, i zamislite, u ovom milenijumu je to bilo, pa se na privatne časove išlo samo da se popravi kec, a ne zato što svi idu na časove.


I kako ti drago dete misliš sutra da se snaziš? Jer da, život to i jeste, neprekidna borba i snalaženje, borba u kojoj ćeš biti samlevena ako te ne naučim da nisi mala da igračke vratiš u kutiju, da sebi skuvaš jaje za doručak, da prljavu čašu odložiš u sudoperu. Pa čak i da tu čašu i opereš, jer draga moja princezo, neće ti kruna pasti sa glave. 
Image result for overprotective mom

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Fifi, pazi drvo!

FIFI     Ovaj čas,       ovaj čas       jedan pas,       na uzici od svile,       sa noktima od lila,       s mašnicom od tila       prolazi kraj nas.     Jedna žena stara       sa njim razgovara:     - Fifi, gledaj pravo,       Fifi, digni rep.       Fifi, pazi drvo.       Fifi, nisi slep.       Fifi, mašnu pazi.       Fifi, lepo gazi.       Fifi, to ne njuši.       Fifi, gore uši.       Fifi, ti znaš ko si.      Fifi, ne prkosi.       Fifi, jezik niže.       Fifi, hodi bliže.       Fifi, ne skakući.       Fifi, sad ćes kući.     Tako Fifi živi       na uzici od svile,       sa noktima lila,       sa mašnom od tila.       Tako žena stara       sa njim razgovara.       Tako ovaj čas       prodjoše kraj nas.    Dragan Lukic   Je l' se sećate ove pesme? Ja je se uvek setim kad god vidim zabrinutu mamu koja je sa detetom udešenim k’o za Vrbicu izašla u park. Pa dete je, mora da se isprlja! I da, neće mu ništa faliti ako lizne malo peska