Skip to main content

Kako odgajati dete - rutina je dobrodošla

Image result for family time clipart

Skoro sam samu sebe uplela mrežu koju čini bezbroj priručnika vezanih za roditeljstvo, pravilno vaspitanje i čuvanje dece. Verujem da se i vama to desilo-čitate iz najbolje namere, da detetu pružite maksimum, a pri tom da naravno ne pitate babe, tetke, strine, jer one su davno čuvale decu, vremena su se promenila, a mi kao moderne mame moramo biti u toku sa novim dostignućima iz oblasti pedijatrije, psihologije deteta, pedagodije, itd.

E tu i jeste zamka! Jer, kad je odgajanje dece u pitanju, neka osnovna načela ne bi trebalo menjati, postoje osnovna pravila koja i dan danas važe, koja su se pokazala dobrim, i kad su deca u pitanju, ne bi baš trebalo eksperimentisati i terati neki inat, bez obzira kojiko nas mama ili svekrva nerviraju. E to što se mešaju, to je već druga problematika. Mi smo ionako poznati kao narod koji se u sve razume.

Dakle, ono šta sam uspela iz svega do sada da zaključim nabrojaću dalje u tekstu, nadam se da sam na dobrom putu, i da će ovi saveti i vama koliko toliko olakšati u tom najlepšem poslu na svetu zvanom roditeljstvo. J

  1. Roditeljstvo pre svega
Znam da ovo možda zvuči pomalo surovo, ali bi kada postanemo roditelji trebalo da svoje potrebe stavimo iza detetovih. I to je nešto normalno, sada imamo maleno biće koje u potpunosti zavisi od nas i koje je bespomoćno. Kada recimo pravimo plan za sledeću nedelju, svoje obaveze trebalo bi rasporediti tako da ne remetimo decu. Naravno, ne treba se odreći „JA“ vremena-zamolite partnera, sestru, komšinicu da vam pričuva dete, a vi sebi napunite kadu, napunite je penom, i opustite se. Ili izaberite već neku aktivnost koja vas opušta.

  1. Čitajte detetu svaki dan
Počnite sa čitanjem šti ranije, nije bitno što dete još uvek ne razume sve, što ne govori još uvek. Najbolje je da to bude večernja rutina pred spavanje. Odvojite bar pola sata na dan da čitate, i na taj način ćete detetu razviti ljubav prema pisanoj reči i polako mu obogaćivati rečnik. Čitajući dete razvija maštu, zamišlja, stvara slike u svoj glavici na osnovu pisane reči. Kad se gleda TV toga nema-sve nam je servirano kao na tanjiru, mašta se ne razvija. Takođe, na osnovu istraživanja koja su rađena, došlo se do zaključka da deca koja čitaju u školi pokazuju manje agresivnosti i nisu problematični. Dete kome se čita verovatno će i samo ranije pokazati interesovanje da krene da čita samo. Kad se to desi, grešiće naravno, a vi ga ne prekidajte non-stop da bi ste ga ispravljali, poljuljaćete mu samopouzdanje.

Image result for family time clipart

  1. Jedite zajedno
Tačno je, danas se mnogo brže živi nego kada smo mi ili naši roditelji odrastali. Ujutru se rano izlazi iz kuće, deca se odvode u školu ili vrtić, vraćamo se kasno popodne, jer, posao mora da se završi. E baš zato bi trebalo da nam večera bude poput porodičnog okupljanja. I tu se ne tadi samo o hrani, to je idealan način i da vaspitamo dete. Dete recimo može da postavi tanjire, može da nauči sa koje strane stoji viljuška, a sa koje kašika i nož. Po završetku večere dete će vam pomoći da raspremite sto. I nemojte ga štedeti, jer ako ne krene da uči od malih nogu da nakon jela treba očistiti za sobom, ceo život će čekati da to neko drugi uradi. Mame dečaka, posebno vi obratite pažnju na ovo, jer, danas će od vas, a sutradan od žene očekivati da mu prinese i odnese tanjir. Zatim, neka dete učestvuje i u pravljenju jela. Može oprati salatu na primer. U toku večere ćaskajte o nekim običnim, svakodnevnim stvarima, ne opterećujte dete.

Image result for family time clipart

  1. Odredite vreme za spavanje
Mnogo je bitno da deca imaju dovoljno sati sna, jer je dokazano da se kognitivne sposobnosti deteta smanjuju sa svakim izgubljenim satom sna. Pre odlaska u krevet ne dajte deci slatkiše kako bi se lakše uspavala, ugasite muziku, TV, kompjuter, pričajte sa svojim detetom, ili još bolje, čitajte mu u ovo vreme.

  1. Nadjite nedeljnu aktivnost detetu
Ovo naravno ne znači da dete treba da ide na časove baleta, engleskog, fudbala, violine i crtanja. Ne lečite svoje frustracije i komplekse na ovaj način, i ne insistirajte na klaviru ako dete ne želi da ide. Pustite dete da izabere. Tačno je, menjaće aktivnosti, ali, zar nismo to i mi radilli u tim godinama. Odlazak na neku od aktivnosti je odličan način da se vaše poveže sa drugom decom, i to bi trebalo da objasnite detetu. Takođe, biće dana kada ce vas boleti glava, ali ne budite lenji, odvedite dete na aktivnost.

Image result for didactic toys

  1. Dajte detetu vremena da se igra
Ovo naravno ne podrazumeva da dete gleda u crtani. Ovo vreme ne podrazumeva ni igrice na kompjuteru. Ono šta bi trebalo da radimo je da damu detetu igračke da se igra njima. Ali ne bio koje, već one koje će mu razvijati kognitivne sposobnosti. Didaktičke igračke su super stvar za to. I nije bitno da imate milijardu šarenih, plastičnih, svetlećih, iritirajućeg zvuka igračaka. Bitan je kvalitet igračke, i pri tom ne mislim na cenu, već na ono šta igranjem tom igračkom dete može da nauči.  


Ukratko, ovo su neka načela kojih se pridržavam, za koja se barem do sada prema iskustvima drugih ljudi pokazalo da „pale“ i daju rezultate. Jer, svi mi svojim malcima najbolje želimo, zar ne?

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Fifi, pazi drvo!

FIFI     Ovaj čas,       ovaj čas       jedan pas,       na uzici od svile,       sa noktima od lila,       s mašnicom od tila       prolazi kraj nas.     Jedna žena stara       sa njim razgovara:     - Fifi, gledaj pravo,       Fifi, digni rep.       Fifi, pazi drvo.       Fifi, nisi slep.       Fifi, mašnu pazi.       Fifi, lepo gazi.       Fifi, to ne njuši.       Fifi, gore uši.       Fifi, ti znaš ko si.      Fifi, ne prkosi.       Fifi, jezik niže.       Fifi, hodi bliže.       Fifi, ne skakući.       Fifi, sad ćes kući.     Tako Fifi živi       na uzici od svile,       sa noktima lila,       sa mašnom od tila.       Tako žena stara       sa njim razgovara.       Tako ovaj čas       prodjoše kraj nas.    Dragan Lukic   Je l' se sećate ove pesme? Ja je se uvek setim kad god vidim zabrinutu mamu koja je sa detetom udešenim k’o za Vrbicu izašla u park. Pa dete je, mora da se isprlja! I da, neće mu ništa faliti ako lizne malo peska