U toku je veliki Božićni post, i slavska trpeza ne može se zamisliti bez pihtija od boba. Moram da priznam da me je ovaj specijalitet baš baš namučio, a u tekstu možete pročitati zašto.
Vreme pripreme 24h😂😂😂
Sastojci:
Bob (ja koristila oko 500g)
Voda
So
Beli luk
Ulje
Aleva paprika
Priprema:
U posudu staviti bob i naliti vodom,da bob bude baš potopljen. Najbolje je da bar 12h bob prenoći u vodi. Nakon toga oljuštiti ga, zrno po zrno (to je taj mukotrpni deo, čak sam i žulj na ruci zaradila😂).
U šerpu staviti očišćen bob i preliti vodom, uključiti da se kuva. Videćete da se bob bukvalno raspada prilikom kuvanja, i sve se pretvara u kašu. Negde na sredini kuvanja dodajte beo luka i so po ukusu. Kada ta smesa postane gušća, mešajte češće da ne zagori, i sklonite sa vatre kad smesa bude gušća od testa za palačinke.
Ostatke boba mozete ispasirati ako želite, mada se bob toliko raspadne da za tim možda i neće biti potrebe.
U duboke tanjire sipati smesu, i ostaviti da se ohladi. Kad bude ohladjeno, bob dobije čvrstu formu pihtija. Propržiti malo ulja i aleve paprike i preliti preko pihtija.
Služiti uz meze. Prijatno😉
Kako li se bob kaže na engleskom? 😂😂
ReplyDelete