Skip to main content

Pihtije od boba


U toku je veliki Božićni post, i slavska trpeza ne može se zamisliti bez pihtija od boba. Moram da priznam da me je ovaj specijalitet baš baš namučio, a u tekstu možete pročitati zašto.

Vreme pripreme 24h😂😂😂

Sastojci:
Bob (ja koristila oko 500g)
Voda
So
Beli luk
Ulje
Aleva paprika

Priprema:
U posudu staviti bob i naliti vodom,da bob bude baš potopljen. Najbolje je da bar 12h bob prenoći u vodi. Nakon toga oljuštiti ga, zrno po zrno (to je taj mukotrpni deo, čak sam i žulj na ruci zaradila😂).

U šerpu staviti očišćen bob i preliti vodom, uključiti da se kuva. Videćete da se bob bukvalno raspada prilikom kuvanja, i sve se pretvara u kašu. Negde na sredini kuvanja dodajte beo luka i so po ukusu. Kada ta smesa postane gušća, mešajte češće da ne zagori, i sklonite sa vatre kad smesa bude gušća od testa za palačinke.
Ostatke boba mozete ispasirati ako želite, mada se bob toliko raspadne da za tim možda i neće biti potrebe.
U duboke tanjire sipati smesu, i ostaviti da se ohladi. Kad bude ohladjeno, bob dobije čvrstu formu pihtija. Propržiti malo ulja i aleve paprike i preliti preko pihtija.
Služiti uz meze. Prijatno😉

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂