Skip to main content

Tikvenik / Pumpkin Pie


Ne znam zašto, ali ova pita od tikve, tikvenik, bundevara, zavisi kako je zovete, me tako asocira na detinjstvo. U stvari, možda se odgovor zapravo krije u prethodnoj rečenici-detinjstvo. Sneg, grudvanje, sankanje, promrzli nosići, i onda tako umorni od snega uletimo u kuću kojom se širi miris ove divne pite.

Potrebno vam je:
2 pakovanja narendane tikve (sve to ima na pijaci da se kupi)
1 pakovanje kora za pitu
Šećer
Mleveni keks (ovo dodajem ja, ne ide u originalni recept)
Ulje
Žumanac za premazivanje

Prvo na pleh stavite pek papir. Uključite rernu da se zagreva na 220°C. Tri kore složite jednu na drugu (ili 2 ako su kore debele), prelijte malo ulja, pa poredjajte tikvu, pospite sa 1-2 kašike šećera i 2 kašike keksa. Urolajte i stavite u pleh. Radite tako sve dok ne utrošite materijal. Pitu premažite žumancetom, i stavite da se peče. Pecite sve dok pita ne uhvati lepu koricu. Kad se prohladi, isecite pitu i pospite prah šećerom. Prijatno❤️
 

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂