Godinama sam se plašila toga da pravim krofne, ali onda sam naišla na ovaj recept, i sada su krofne uvek šuplje❤️
Sastojci:
400ml mleka
1 kvasac
50ml ulja
700-800g brašna
1 kašika šećera
1 kk soli
2 jaja
U mlako mleko staviti kvasac i šećer, i pustiti da naraste. U vanglu sipati 300g brašna, pa mleko sa kvascem, i ulje. Promešati varjačom. Dodati ostatak brašna (do 700g), so, razmućena jaja i umesiti
Pokriti krpom i ostaviti testo na toplom da nadodje.
Kad se testo duplira, umesiti ga, dodati brașno ako se lepi za prste, ali voditi račuma da se ne doda previše brašna.
Razvući testo oklagijom na debljinu od nepunih 1cm,pa čašom vaditi krofne. Pustiti krofne jedno 30min da odmore pre prženja.
Krofne se prže u dubokom zagrejanom ulju. Stavljati ih u ulje naopako (ono što je bilo gore dok su krofne odmarale sad je dole u ulju) i poklopiti poklopcem šerpicu. Ako ne poklopimo nećemo imati prsten na krofni(vidi sliku).
Onda otklopiti i okrenuti da se druga strana iisprži. Tad se ne poklapa.
Krofne možete uvaljati u prah šećer, puniti džemom, kremom, ili jesti prazne. Uživajte.
Comments
Post a Comment