Skip to main content

Krofne



Godinama sam se plašila toga da pravim krofne, ali onda sam naišla na ovaj recept, i sada su krofne uvek šuplje❤️

Sastojci:
400ml mleka
1 kvasac
50ml ulja
700-800g brašna
1 kašika šećera
1 kk soli
2 jaja

U mlako mleko staviti kvasac i šećer, i pustiti da naraste. U vanglu sipati 300g brašna, pa mleko sa kvascem, i ulje. Promešati varjačom. Dodati ostatak brašna (do 700g), so, razmućena jaja i umesiti
Pokriti krpom i ostaviti testo na toplom da nadodje.



Kad se testo duplira, umesiti ga, dodati brașno ako se lepi za prste, ali voditi račuma da se ne doda previše brašna.






Razvući testo oklagijom na debljinu od nepunih 1cm,pa čašom vaditi krofne. Pustiti krofne jedno 30min da odmore pre prženja.

Krofne se prže u dubokom zagrejanom ulju. Stavljati ih u ulje naopako (ono što je bilo gore dok su krofne odmarale sad je dole u ulju) i poklopiti poklopcem šerpicu. Ako ne poklopimo nećemo imati prsten na krofni(vidi sliku).

Onda otklopiti i okrenuti da se druga strana iisprži. Tad se ne poklapa.

Krofne možete uvaljati u prah šećer, puniti džemom, kremom, ili jesti prazne. Uživajte. 

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂