Skip to main content

Školjke sa blitvom


Ovo testo je fenomenalno, a pecivo mekano kao pamuk i sutradan.

Testo:
450g brašna
Pola kockice kvasca
300ml mlakog mleka
2kk šećera
2kk soli
6 kašika ulja
2 kašike jogurta

Nadev:
2 veze blitve (blanširati)
1 jaje
Malo mrvljenog sira
Sve umešati viljuškom, posoliti po ukusu

Priprema:

U mlakom mleku otopiti kvasac, pustiti da malo naraste. U činiju sipati pola brašna, mleko s kvascem i šećer, pa dodati ostatak brašna, so, ulje i jogurt. Sve to u umešati i osraviti na toplom da naraste. Kad se testo duplira, premesiti ga, ako treba dodati još malo brašna. Testo ne sme da bude tvrdo, treba da bude mekano, ali da se ne lepi za prste.

Rastanjiti testo oklagijom, čašom vaditi krugove. Na jednu polovinu kruga staviti nadev, drugu polovinu malo zaseći nožem, pa preklopiti preko nadeva.

Viljuškom spojiti ivice testa.

Premazati jajetom, dodati susam, staviti u nezagrejanu rernu. Onda uključiti rernu, i peći na 220°C oko pola sata (zavisi od rerne). Prijatno😊




Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Carski kuglof

Vreme je praznika, tako da vam predstavljam jednu pravu zimsku poslasticu koja će upotpuniti vašu svečanu trpezu. Od materijala potrebno je: -5 jaja -180g šećera -250g brašna -1 prašak za pecivo -1 vanilin šećer -1kk cimeta -80g putera -100g seckanih oraha -300g seckanog suvog voća (smokve,kajsije,šljive,brusnica,suvo grožđe,ili šta već imate) -narendana kora od jedne narandže ili jednog limuna Priprema: Umutiti mikserom cela jaja i šećer, zatim dodati otopljeni puter, brašno, i ostale praškaste sastojke, i to umutiti mikserom. Zatim dodati seckane orahe i seckano voće,varjačom lepo umešati u testo. Testo sipati u podmazan kalup za kuglof (ja sam koristila silikonski), i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180°C. Štapićem za ražnjic proveriti da li je kolač pečen,a pečen je kad se testo ne lepi više za štapić. Kolač izvaditi iz silikonskog kalupa kad se prohladi. Dekorisati po želji. Prijatno🙂