Skip to main content

Uskršnja zabava u doba korone


Uskrs je naš najveći praznik, a ovaj će biti poseban po tome što ćemo ga proslaviti samo sa ukućanima. Međutim, to nije nikakva prepreka da se zabavimo sa najbližim članovima porodice. Predlažem vam nekoliko aktivnosti i igara u kojima svi mogu učestvovati, a neke od tih igara su dobro poznate igre na otvorenom.
1.       Nahrani zeku šargarepom
Na kartonu nacrtajte zeku, i isecite mu usta. Udaljite se onda, i u zekina usta ubacujte šargarepu. Pobednik je onaj ko više šargarepa ubaci u zeku od kartona. Ovo možete igrati i u timu, a zanimljivo je i mladjoj i starijoj deci.

2.       Zakači zeki rep
Na većem papiru nacrtati zeku (bez repa). Od obične vate napraviti pufnu, na tu pufnu zalepiti malo selotejpa, ali tako da je lepljiva i druga strana, tj da repić može da se zalepi na zeku. Detetu dajte pufnu u ruke, stavite mu povez preko očiju, zavrtite ga 2-3 puta, i pustite ga da zalepi tu pufnicu na mesto zekinog repića. Onda to uradite i vi odrasli.

3.       Potraga za jajima
Klasičnu potragu za jajima učinite zanimljivijom tako što ćete skupljati isti broj jaja, ali određene boje. Ko prvi sakupi sva jaja iste boje je pobednik.

Ako želite nešto interesantnije dodajte jedno posebno jaje npr. zlatne boje, koje onom ko ga pronađe obezbeđuje posebnu nagradu. Najinteresantnija će biti noćna potraga za jajima. Pravila i organizacija potrage može biti ista kao u potrazi u toku dana, samo sačekajte veče da bi efekat bio interesantniji. U plastična jaja ubacite svetleće štapiće i po neki slatkiš i sakrijte ih u neku sobu u kojoj je mrak. Zatim pozovite decu i pustite ih da ih traže po mraku.


4.       Poznavanje jaja
Ova je igra ujedno i poučna. Razgovarajte o delovima jaja – ljusci, membrani, belancetu i žumancetu, o tome kako dolazimo do jaja, kako se iz njih pilići legu, zašto su jaja zdrava… Nakon što objasnite deci sve o jajima, napravite kviz u kom ćete testirati njihovo znanje.

5.       Uskršnja pinjata
Običaj Pinjate potiče iz Latinske Amerike, ali polako preneo na ceo svet. Radi se o figuri napravljenoj od papira, punjenoj slatkišima i porukama iznenađenja koju deca pokušavaju da razbiju palicom. Potrebno za izradu: novinski papir ili šareni papir, balon,  smesa brašna i vode, odnosno lepak, uže, tempere ili neka druga boja, slatkiši, poruke iznenađenja.

Izrada: novinski papir iscepajte na velike komade. Naduvajte balon, a nakon toga u posudi pripremite lepljivu tečnu smesu vode i brašna. Papir namačite u smesu i njime prekrite ceo balon. Postupak ponovite tri puta (napravite tri sloja) i ostavite da se osuši (najmanje 24 sata). Balon – koji će služiti kao veliko uskršnje jaje, oblepite ukrasnim papirom, ofarbajte bojama i ukrasite trakama.

Probušite balon (pinjata treba da zadrži prvobitni oblik). Kroz što manju rupu na vrhu u pinjatu ugurajte slatkiše, poruke, poklončiće iznenađenja. Pored te rupe (pazite da ne bude preblizu) napravite još jednu manju rupu,  dovoljnu da provučete uže. Uže zavežite u čvor kroz veću rupu, pa je zatim dobro zalepite selotejpom. Pinjatu obesite na drvo tako da je deca mogu dohvatiti.
Svako dete dobija priliku u kojoj može pokušati da razbije pinjatu. Dete koje udara ima zavezane oči i ima palicu u rukama (pripazite da su ostala deca van dometa) Zavrtite ga nekoliko puta, a dete tad mora palicom da pokuša da razbije pinjatu. Nakon što igrač 2 puta zamahne, dolazi pripadnik drugog tima. Kad uspe, kiša slatkiša, poruke i poklončići će se prosuti po podu za svu decu.
Za najmlađe mališane napravite uskršnju pinjatu od krep papira i napunite je slatkišima i plastičnim jajima koja će imati u sebi sitna iznenađenja.
6Trka u džakovima
Organizujte takmičenje u skakanju u džaku koje sva deca vole. Da bi sve bilo zanimljivije i u duhu Uskrsa napravite zečije uši i džakove ukrasite iscrtanim zekama i skakutanje može da počne. Na cilj obavezno postavite traku i korpu sa nagradama. Ovo je idealna igra za sve one koji imaju dvorište ili dovoljno širok i dugačak hodnik.

7.       Životinje od Uskršnjih jaja 
Uskršnja jaja možete zanimljivo preoblikovati u životinjice ili ljude. Potrebna su vam jaja (kuvana, prazna (da ostane ljuska), drvena ili plastična), kolaž papir, lepak, vata, vodootporni flomasteri…
Jaja možete ostaviti bela ili ih ofarbati i nakon toga pomoću pribora napravite delove za životinje i zalepite ih ili nacrtajte (oči i nos možete nacrtati ili zalepiti) na jaje.
Zec – dodajte uši, oči, nos, brkove i rep od vate
Pile ili patka – dodajte kljun, stopala, oči, pa čak i perje ako imate
Patka – dodajte kljun, stopala,
Čovek – napravite jaje koje liči na nekog člana porodice. Dodajte oči, nos, usta, uši i kosu.
Mačka  – dodajte oči, uši, nos, brkove i rep
Pas – dodajte oči, uši, nos, jezik i rep
Krava – dodajte uši, oči, nos, rogove, pa čak i karakteristične crne mrlje
Svinju – na roza jaje dodajte uši, oči, njušku i zavijeni rep
Miša -dodajte uši, oči, nos, brkove i dugački tanki rep
Bubamara – crvenom jajetu dodajte oči, usta i crne tačke
Leptir – dodajte oči, pipke i krila.

8.       Stalak za Uskršnja jaja
Onaj središnji deo toaltel papira (karton) isecite na 3 jednaka dela tako da dobijete 3 prstena. Svaki deo ukrasite po želji. Možete na njega lepiti kolaž papir, pom+pom, šljokice, možete crtati po njemu-jednostavno, pustite mašti na volju. U ovom stalku možete čuvati vaše pobedničko jaje na primer J

9.       Uskršnji kolaž
Za ovu aktivnost potrebni su vam cist papir, olovka, makaze, lepak, stare novine i časopisi. Na papiru nacrtajte jaje, zeku, ili neki drugi Uskršnji motiv. Papir iseckajte ili iscepkajte na sitnije delove. Zatim lepite te papiriće na vašu skicu. Na kraju ćete dobiti divan kolaž. Ovo je lepa aktivnost za mladju decu.

10.   Prenesi jaje
Ovo je igra za sve uzraste! U kašiku postavite tvrdo kuvano jaje i balansirajući treba da ga prenesete do cilja brže od svih ostalih učesnika. Možda zvuči jednostavno ali uopšte nije! Potrebna je dobra koncentracija i ravnoteža. Organizujte igru po uzrastima i zabavite se svi. Ukoliko volite izazove, neka svaki takmičar između nogu, u visini kolena, stavi naduvani balon, i trka može da počne. Naravno, kašika sa jajetom je i dalje u ruci J


Najbolje od svega je što recimo možete biti podeljeni u timove, i napraviti triatlon. Odnosno, možete iskombinovati tri igre, na primer trku u džakovima, prenesi jaje i nahrani zeku šargarepom. Ko pobedi u barem 2 od 3 igre triatlona je pobednik Uskršnjeg takmičenja. Ipak, najbolji deo svega je što ćete se kao porodica sigurno zabaviti, i još više zbližiti. Srećan Uskrs!

P.S. Zahvaljujem se sajtovima zena.hr i najboljamamanasvetu.com na idejama i fotografijama.
                      


                                

Comments

Popular posts from this blog

Salata sa narom i piletinom

Volite li slatko-slani miks? Evo jedne sjajne salate: 1 nar 200g pilećeg filea 200g šampinjona 400g kukuruza šećerca 2kk senfa 2 kašike majoneza Kukuruz obariti, šampinjone sitno iseckati i propržiti bez masnoćem. Meso obaritioo sitno iseckati i bez masnoće propržiti da porumeni. Sve sjediniti, dodati nar, majonez i senf, i promešati. Prijatno😊

Američke krofnice

Mame ipak znaju najbolje❤️ Hvala jednoj mami na fantastičnom receptu. Potrebno je: 2 jaja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1 čaša jogurta Pola čaše zejtina 16 kašika brašna 5-8 kašika šećera Sve sastojke umutiti mikserom, i kašičicom vaditi testo i puniti kalupe. Peći ili u aparatu za krofnice, ili peći u rerni u silikonskom kalupu (ja sam tako) na 220°C dok krofnice ne porumene. Kad se ohlade preliti ih istopljenom čokoladom i dekorisati po želji. Savet: odmah pravite duplu dozu😉

Fifi, pazi drvo!

FIFI     Ovaj čas,       ovaj čas       jedan pas,       na uzici od svile,       sa noktima od lila,       s mašnicom od tila       prolazi kraj nas.     Jedna žena stara       sa njim razgovara:     - Fifi, gledaj pravo,       Fifi, digni rep.       Fifi, pazi drvo.       Fifi, nisi slep.       Fifi, mašnu pazi.       Fifi, lepo gazi.       Fifi, to ne njuši.       Fifi, gore uši.       Fifi, ti znaš ko si.      Fifi, ne prkosi.       Fifi, jezik niže.       Fifi, hodi bliže.       Fifi, ne skakući.       Fifi, sad ćes kući.     Tako Fifi živi       na uzici od svile,       sa noktima lila,       sa mašnom od tila.       Tako žena stara       sa njim razgovara.       Tako ovaj čas       prodjoše kraj nas.    Dragan Lukic   Je l' se sećate ove pesme? Ja je se uvek setim kad god vidim zabrinutu mamu koja je sa detetom udešenim k’o za Vrbicu izašla u park. Pa dete je, mora da se isprlja! I da, neće mu ništa faliti ako lizne malo peska