Skip to main content

Posts

Showing posts from 2020

Šerpa kolač sa jabukom

Kolač koji miriše na jesen Fil: 5 većih jabuka oljuštiti, iseći i poredjati na dno šerpe. Posuti sa 3 kašike šećera, malo vanil šećera, malo cimeta, 50g seckanih lešnika ili oraha. Peći na 180 stepeni pola sata, dok jabuke ne omekšaju.  Kora: 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kšike brašna, kašika ulja, pola praška za pecivo.... Umutiti penasto žumanca i šećer. Umutiti sneg od belanaca. U sneg dodati žumanca, brašno i prašak za pecivo, blago umutiti, dodati ulje. Testo preliti preko jabuka, vratiti u rernu, peći na 200 stepeni dok kora ne bude pečena. Onda nožem odvojiti kolač od ivice šerpe, i izvrnuti kolač na tacnu...dekorisati šlagom, i to je to.

Čokoladna torta

Dakle, ako ste ljubitelj čokolade, sa ovom tortom ne možete da pogrešite. Kora: 5 jaja, 5 kašika šećera, 2 kašike kakaa, 3 kašike brašna. Peku se 2 kore, sve ovo ide duplo. Odvojiti belanca od žumanaca, ulupati ih sa šećerom u čvrst sneg. Postepeno dodavati žumanca, brašno, kakao i ulje, i polako umutiti. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C.Kad se kora ohladi preseći je na pola. Na kraju se dobiju 4 kore. Fil: 1l mleka 3 pudinga od čokolade 150g čokolade za kuvanje 5 kašika šećera 400g nutele 250g putera Napraviti puding sa šećerom. U vrelom pudingu otopiti čokoladu za kuvanje. Kad se ohladi ubaciti penasto umućen puter i nutelu. Podeliti fil na 4 dela. Ide kora, pa, fil, kora, fil, kora, fil, kora i mešavina sa šlagom. Jednu četvrtinu umešati sa 100g šlag krema, i premazati tortu sa svih strana. Dekorisati po želji. Prijatno.

Školjke sa blitvom

Ovo testo je fenomenalno, a pecivo mekano kao pamuk i sutradan. Testo: 450g brašna Pola kockice kvasca 300ml mlakog mleka 2kk šećera 2kk soli 6 kašika ulja 2 kašike jogurta Nadev: 2 veze blitve (blanširati) 1 jaje Malo mrvljenog sira Sve umešati viljuškom, posoliti po ukusu Priprema: U mlakom mleku otopiti kvasac, pustiti da malo naraste. U činiju sipati pola brašna, mleko s kvascem i šećer, pa dodati ostatak brašna, so, ulje i jogurt. Sve to u umešati i osraviti na toplom da naraste. Kad se testo duplira, premesiti ga, ako treba dodati još malo brašna. Testo ne sme da bude tvrdo, treba da bude mekano, ali da se ne lepi za prste. Rastanjiti testo oklagijom, čašom vaditi krugove. Na jednu polovinu kruga staviti nadev, drugu polovinu malo zaseći nožem, pa preklopiti preko nadeva. Viljuškom spojiti ivice testa. Premazati jajetom, dodati susam, staviti u nezagrejanu rernu. Onda uključiti rernu, i peći na 220°C oko pola sata (zavisi od rerne). Prijatno😊

Slanci

Slani štapići, slanci, perece.... Možete ih zvati kako hoćete, bitno je da će vam se sigurno dopasti❤️ Potrebno je: Pola kockice kvasca 450g brašna 1 kk šećera 1kk soli 300ml mlakog mleka 2 kašike jogurta 6 kašika ulja U mleku otopiti kvasac. Zatim sve to spojiti sa ostalim sastojcima i zamesiti testo. Ostaviti testo na toplom da nadodje. Zatim premesiti testo, kidati loprice, i praviti gliste od testa. Staviti u hladnu rernu, i peći polako na 180°C. Kad vrlo blago porumeni izvaditi i preliti mešavinom soli i brašna. Vratiti u rernu, i peći još 10 minuta. Preliv se pravi na sledeći način:u činiji pomešati 1kk soda bikarbone, 2 kašike brašna, 1 kašiku soli i malo vode. Ova mešavina treba biti malo redja od testa za palačinke. 

Uskršnja zabava u doba korone

Uskrs je naš najveći praznik, a ovaj će biti poseban po tome što ćemo ga proslaviti samo sa ukućanima. Međutim, to nije nikakva prepreka da se zabavimo sa najbližim članovima porodice. Predlažem vam nekoliko aktivnosti i igara u kojima svi mogu učestvovati, a neke od tih igara su dobro poznate igre na otvorenom. 1.        Nahrani zeku šargarepom Na kartonu nacrtajte zeku, i isecite mu usta. Udaljite se onda, i u zekina usta ubacujte šargarepu. Pobednik je onaj ko više šargarepa ubaci u zeku od kartona. Ovo možete igrati i u timu, a zanimljivo je i mladjoj i starijoj deci. 2.        Zakači zeki rep Na većem papiru nacrtati zeku (bez repa). Od obične vate napraviti pufnu, na tu pufnu zalepiti malo selotejpa, ali tako da je lepljiva i druga strana, tj da repić može da se zalepi na zeku. Detetu dajte pufnu u ruke, stavite mu povez preko očiju, zavrtite ga 2-3 puta, i pustite ga da zalepi tu pufnicu na mesto zekinog repića. Onda to uradite i vi odrasli. 3.       

Krofne

Godinama sam se plašila toga da pravim krofne, ali onda sam naišla na ovaj recept, i sada su krofne uvek šuplje❤️ Sastojci: 400ml mleka 1 kvasac 50ml ulja 700-800g brašna 1 kašika šećera 1 kk soli 2 jaja U mlako mleko staviti kvasac i šećer, i pustiti da naraste. U vanglu sipati 300g brašna, pa mleko sa kvascem, i ulje. Promešati varjačom. Dodati ostatak brašna (do 700g), so, razmućena jaja i umesiti Pokriti krpom i ostaviti testo na toplom da nadodje. Kad se testo duplira, umesiti ga, dodati brașno ako se lepi za prste, ali voditi račuma da se ne doda previše brašna. Razvući testo oklagijom na debljinu od nepunih 1cm,pa čašom vaditi krofne. Pustiti krofne jedno 30min da odmore pre prženja. Krofne se prže u dubokom zagrejanom ulju. Stavljati ih u ulje naopako (ono što je bilo gore dok su krofne odmarale sad je dole u ulju) i poklopiti poklopcem šerpicu. Ako ne poklopimo nećemo imati prsten na krofni(vidi sliku). Onda otklopiti i okrenuti d

Domaći hleb

Ovo je recept za običan beli hleb. Od sastojaka potrebni su samo kvasac, mleko, voda, brašno, malo soli i šećera, ulje, i puuuno vremena za narastanje testa. Sastojci: 1 kockica kvasca 200ml mlake vode 200ml mlakog mleka Oko 800g brašna 100ml ulja 1 kk soli 1kk šećera U mlako mleko staviti kvasac i šećer. U duboku posudu staviti pola brašna, pa kad kvasac nadodje preko tog brašna sipati kvasac, pa dodati ostatak brašna, mlaku vodu, i so. Sve to umesiti, pokriti krpom, i ostaviti da nadodje. Kad se testo duplira, ponovo ga premesiti, i ostaviti da nadodje. Kad se duplira i po drugi put, lepo ga umesiti, podeliti na dva dela, razvući oklagijom i napraviti 2 vekne. Malo sam brašnom posula vekne i zasekla nožem. Ja sam stavljala vekne u hladnu rernu, pekla na 180°C oko 40min (ovo već zavisi od vaše rerne). Domaći hleb, i diše i miriše.